'SEX AND CASH' THEORIE


Afgelopen week zat ik in een gratis coachingsgesprek met een jonge onderneemster: een Virtual Assistant. Net als veel andere coachees die ik spreek had ze de wens om haar onderneming te laten groeien zodat ze financieel onafhankelijk kon zijn. Haar plan? Om haar parttime baan op te zeggen zodat ze zich volledig kon focussen op haar onderneming. ‘Go big or go home’ zeg maar. Toegegeven, die meid heeft ballen! Het vraagt veel moed en vertrouwen om zo’n stap te zetten.


Om haar een ander perspectief te bieden heb ik haar geïntroduceerd met de ‘Sex and Cash theorie’ van Hugh McLeod. Een theorie die steracteur John Travolta overigens ook niet vreemd is, maar daarover straks meer.


Hugh McLeod, een cartoonist die tekent over het leven en ondernemerschap, zegt het volgende: “The creative person has two kinds of jobs. The first is the fun, sexy kind, and the second one is paying the bills.” Soms overlappen beiden elkaar, maar dat gebeurt in de praktijk zelden. Er is bijna altijd sprake van een dualiteit. De getalenteerde kunstenaar is doordeweeks verhuizer. De jonge schrijfster werkt daarnaast in de horeca.


Credits: Hugh McCleod


“Ja, maar dit gaat alleen maar over creatieve beroepen! Ik wil gewoon rond kunnen komen van mijn niet-creatieve onderneming.” hoor ik je denken. Dat is nou net mijn punt: je onderneming opbouwen en (je eerste) klanten aantrekken is een creatief proces!


Als je even geen geld in overvloed hebt, dan is het tijd voor een ‘Cash-project’.


Je kunt namelijk niet ondernemen als je banksaldo alarmerend laag staat. Waarom niet? Wanneer je een energie uitstraalt dat je geld nodig hebt, voelen je potentiele klanten dat. Klanten kunnen je ‘schaarste-zweet’ ruiken en lopen liever in een wijde boog om je heen.


Klanten kunnen je ‘schaarste-zweet’ ruiken en lopen liever in een wijde boog om je heen.

Herkenbaar? Dan is het tijd om wat inkomsten te gaan creëren met een ‘Cash-project’. Een parttimebaan of een tijdelijke klus die geld in het laatje brengt bijvoorbeeld. Toen ik voor het eerst startte met ondernemen, had ik er een baan als teamleider naast voor 4 dagen in de week. Ik kreeg al snel mijn eerste betalende coachee en een tweede en derde volgde.


Ik ben ervan overtuigd dat ik die coachees heb kunnen inspireren om met mij te werken omdat ik écht ok was als ze ‘nee’ zouden zeggen. Er was geen druk. Geen afhankelijkheid. Ik had hen niet méér nodig dan zij mij.


In 2018 kreeg ik de kans om een opdracht aan te nemen als zzp-er die me zou voorzien van genoeg inkomsten om een jaar lang mijn hypotheek van te kunnen betalen en dus mijn baan op te kunnen zeggen. Was het sexy werk? Was het een klus waar mijn hart van ging zingen? Niet persé. Maar het bood me álle financiële en mentale ruimte om me daarnaast nieuwe klanten te vinden voor het werk waar mijn hart écht van gaat zingen; ondernemers, leidinggevenden en teams coachen in hun uitdagingen.


Weet je nog dat ik het net over John Travolta had? John Travolta is bekend van onder andere ‘Pulp Fiction’: een filmrol die hij ontzettend uitdagend vond om te doen in een meesterwerk van een film. Wat mensen niet weten, is dat John Travolta een andere passie heeft: vliegen. John Travolta is een ervaren piloot en vliegtuigliefhebber Op een dag besloot hij dat hij een Boeing 707 wilde hebben. Om dat vliegtuig te kunnen betalen nam hij onder andere een rol aan bij een blockbuster-film met een sterrencast: From Paris with Love. Het was geen droomrol en de film scoorde slechts een magere 6.4 op IMDb, maar het betaalde goed en zo kocht hij zijn eigen Boeing genaamd ‘Jett Clipper Ella’.

Soms is het zinvol om Cash-werk te doen zodat je geen financiële druk ervaart. Het staat je toe om vrij adem te kunnen halen en te ontspannen. Zonder financiële druk is er meer ruimte voor creativiteit en je riekt niet naar ‘schaarste-zweet’.


Soms is het zinvol om Cash-werk te doen zodat je geen financiële druk ervaart. Het staat je toe om vrij adem te kunnen halen en te ontspannen.

En hoe het nu is afgelopen met de jonge onderneemster en haar droom om fulltime VA te zijn? Ze gaat het gesprek aan met haar huidige werkgever om een betere situatie voor zichzelf te creëren waarin ze meer wordt uitgedaagd in haar rol, en minder uren hoeft te werken. Zo heeft ze tóch nog een stabiel inkomen zodat ze verder kan bouwen aan haar business.


Het is fantastisch als je meer dan genoeg inkomen kunt creëren uit ‘Sexy-werk’. Ik geloof ook dat dat voor ons allemaal is weggelegd. Tegelijk, als je daar nog niet bent dan is het helemaal ok om te focussen op ‘Cash-werk’ zodat je vanuit ontspanning verder kunt bouwen aan je dromen.


Heb jij wel eens ‘schaarste-zweet’? Hoe ga jij om met de dualiteit tussen doen wat je het liefste doet en genoeg inkomsten hebben om relaxed van te leven? Laat het me weten in de comments hieronder.


PS: Benieuwd naar John Travolta's Boeing 707? Die is inmiddels aan een goed doel geschonken. Maar zijn huis is nog steeds een functionerend vliegveld!