HEB JE EIGENLIJK EEN BUSINESSCOACH NODIG?

Bijgewerkt op: 12 jan. 2021

5 vragen die je helpen om een goed geïnformeerde keuze te maken.

 

Een businesscoach kiezen kan nog best lastig zijn. Aan de ene kant merk je dat je hulp nodig hebt. Het loopt nog niet zoals je graag wil en je kan wel iemand gebruiken die weer wat helderheid, richting en rust kan aanbrengen. Aan de andere kant; Wat als je uit je comfortzone moet? Wat als je coachingstraject niks oplevert? Wat als je je tijd verspilt? En laten we eerlijk zijn, het is vaak ook een investering. Wat als het weggegooid geld blijkt te zijn?


De volgende 5 vragen zijn erop gericht om je te helpen een goed geïnformeerde keuze te maken, vanuit je hart.


1) HEB JE EEN BUSINESSCOACH NODIG?


Nope!


Maar serieus, het antwoord is nee. Coaching is namelijk geen noodzaak. Echt niet. Maar wat coaching wel doet, is je groeiproces versnellen en vergemakkelijken. Het opent je ogen voor nieuwe perspectieven, nieuwe mogelijkheden en maakt de route naar het bereiken van je doelen een stuk duidelijker.


Denk maar aan je navigatie. Je hebt je navigatie echt niet nodig om ergens te komen. Je kunt de auto in springen en gewoon gaan rijden. De borden langs de weg lezen. Je kunt zelfs een ANWB wegenkaart meenemen om zo je weg te vinden. Zo kom je uiteindelijk ook op je bestemming. Maar met de navigatie gaat het waarschijnlijk sneller en makkelijker. Je navigatie laat je alternatieve wegen zien als je route geblokkeerd is. Het geeft je opties en opent je ogen voor nieuwe keuzes. Misschien geniet je wel extra van de reis als je je navigatie gebruikt, omdat je niet meer hoeft te stressen over hoe je ergens moet komen.


Coaching werkt ook zo.


Begrijp me niet verkeerd; ik geloof in de kracht van coaching (Anders was ik geen coach geworden en had ik niet zelf 2 coaches gehad). Ik geloof dat coaching een game-changer kan zijn. Life-changing zelfs, ALS je met de juiste coach samen werkt en ALS je gecommitteerd bent aan je eigen groei.


Dus, heb je een businesscoach nodig? NEE. Zal het samenwerken met de juiste businesscoach zorgen voor een positieve verandering in je leven en een grote impact op je onderneming? ABSOLUUT.


2) ZOEK JE EEN BUSINESSCOACH OF EEN BUSINESS ADVISEUR?


Er zit een groot verschil tussen een coach en een adviseur en al te vaak worden deze twee met elkaar verward. Een mentor, consultant of adviseur laat jou zien hoe iets moet. Ze zijn er om jou advies te geven vanuit hun eigen expertise en/of ervaring. Een coach helpt je jouw eigen antwoorden te vinden en je eigen pad te bewandelen.


Een goede coach helpt jou om erachter te komen wat je wil – zelfs als je nog niet weet wat je wil. We denken vaak onterecht dat we advies nodig hebben van een ander. Maar wat we nodig hebben is begrijpen wat we eigenlijk écht willen en weer durven te vertrouwen op onze eigen keuzes en routes.


Overigens kan een coach af en toe ook advies geven. Het verschil is dat een goede coach dat alleen zal doen als JIJ er specifiek om vraagt, en alleen als dat past in de context.


3) BEN JE 100% GECOMMITTEERD?


In coaching draait alles om verandering, om transformatie. Of dat nu gaat over je business of over je mindset.


Veranderen vraagt echt committement. Het is niet altijd makkelijk, maar de mooiste dingen in het leven liggen vaak buiten je comfortzone. Als je ergens trots op bent, dan heb je er vaak hard voor gewerkt of iets bijzonders voor gedaan.


Een goede businesscoach zal je UITDAGEN. Ze zullen je huidige perspectieven uitdagen. Ze zullen je uitdagen om uit je comfortzone te komen. Dat is vaak oncomfortabel en roept weerstand op. Heel menselijk, want het zit in ons DNA om naar ‘homeostase’ te verlangen; een staat van evenwicht. Maar als het goed is ben je op zoek naar een businesscoach omdat je ziet dat er veel meer mogelijk is, en weet je dat je hiervoor dingen anders zult moeten doen.


Ben je klaar om jezelf te committeren aan die verandering?


4) BEN JE BEREID TE INVESTEREN?


Goede coaching is niet alleen uitdagend, maar vaak ook niet goedkoop. Je investeert namelijk niet in een gesprek van een uur, maar in resultaten. Je investeert in het bereiken van je doelen en de impact die het heeft op je onderneming, je persoonlijke groei, je innerlijke rust en je zelfvertrouwen. Vaak is het doen van zo’n investering oncomfortabel (hey, ik snap het!). Zie het maar zo; als je blij wordt van de gedachte om te investeren in die businesscoach dan is het een teken dat je gecommitteerd bent aan verandering – aan transformatie.


Als je sterke twijfels hebt over het investeren in een businesscoach, check dan goed bij jezelf wat er speelt. Misschien ben je er nog niet klaar voor. Misschien ervaar je (onbewust) een geldblokkade. Over geldblokkades en moneymindset kan ik een heel artikel schrijven, maar dat is voor een andere keer ;-).


Wat je ook doet, zorg dat je je nooit onder druk gezet voelt om met een businesscoach samen te werken als je er nog niet klaar voor bent of geen goede klik voelt. Dat leidt achteraf alleen maar tot spijt en is GEEN goede basis voor een coachingsrelatie.


5) BEN JE KLAAR OM GROOTS TE DROMEN?


Één van de eerste dingen die een goede coach zal doen, is vragen wat je in deze sessie wil bereiken. Wat wil je graag samen onderzoeken? Waar heb je behoefte aan? Wat zou deze sessie geslaagd maken voor je?


Een coach is er om jou te DIENEN. Om jou te helpen je dromen te realiseren. Je kunt ze alles vertellen, echt alles – ook als je bang bent dat je te groot droomt. Zelfs als je innerlijke criticus in je oor schreeuwt dat het stom is of dat je naast je schoenen loopt. Durf alles te delen met je coach, want dat is precies wat nodig is om dromen waar te maken.


Visualiseer hoe je die droom waar maakt. Vertel je coach wat je ziet, wat je ervaart, wat de impact zal zijn op je relaties met geliefden. Vertel wat de impact zal zijn op je zelfvertrouwen en je zelfbeeld. Wees open en sta open voor de mogelijkheden. Wees eerlijk naar jezelf en laat je coach je helpen om je dromen te vertalen naar concrete actie en tastbare resultaten.


Het leven is maar kort. Maak er iets bijzonders van!BENIEUWD HOE MET ELKAAR SAMENWERKEN ERUIT ZOU ZIEN?


Ik help gepassioneerde ondernemers zoals jij om hun business te groeien en de beste versie van zichzelf te zijn. Ik help ze om inzicht te krijgen in hun blokkades, om grote stappen te maken in hun onderneming, financiële vrijheid te creëren en hun zelfvertrouwen te vergroten.


Ik ben geen 'magische pil'. Ik kan niet met een toverstafje zwaaien om jouw wereld te veranderen. Alleen JIJ kunt dat. Wat ik wel kan, is jouw navigatie zijn ;-).


Dus, heb je hulp nodig om helderheid te krijgen? Ben je klaar om uitgedaagd te worden? Wil jij weer vertrouwen op wat je in je hart allang weet? Laten we dan starten met een gratis coaching sessie. Plan via de online agenda hieronder direct een afspraak in mijn agenda.


Tot gauw!